středa 28. května 2014

Mléko - "Na zdraví! / Cheers!"

Mléko je zdravé, a tak nám jistě jenom prospěje podívat se na několik mléčných výrobků i skrz angličtinu.

Úplně nejblíž stojí češtině kefír, který se anglicky řekne kefir [kefe]. 
Podobně se vyslovuje, ale jinak píše yoghurt [yogert], česky - jogurt.
Poeticky zní buttermilk - "máslové mléko", tedy hezky česky - podmáslí.
Tvaroh hladký, prodávaný ve vaničce, jak jej známe my, v Británii není, ale nejvíce se mu blíží označení cottage cheese, případně curd cheese. Ten je odlišný od našeho hladkého svou hrudkovitou  hmotou - podobnou našemu tvarohu balenému podobným způsobem jako máslo.
Někdo si rád na chleba namaže tavený sýr - processed cheese.

Zaměříme-li pozornost na odstranění smetany z povrchu mléka, pak se dostaneme k anglickému slovesu skim, které tento proces popisuje. Od toho je jen krůček k odvození názvů pro různě tučná mléka v Británii:

  • Skimmed Milk / Skim Milk - z tohoto mléka se odstranil tuk skoro úplně, takže ho má velice málo. V některých zemích se označuje jako Fat Free Milk - odtučnělé / nízkotučné mléko (0,1-0,3% fat) (fat = česky tuk)
  • Semi Skimmed Milk - mléko, z kterého se odstranilo mnoho tuku - polotučné mléko (1,7% fat)
  • Whole Milk - plnotučné mléko (3,5-4% fat)

V USA je rozdělení trochu odlišné:
  • Fat-Free Milk / Skim Milk / Nonfat Milk (0% fat)
  • Lowfat Milk / Light Milk (1% fat)
  • Reduced-Fat Milk (2% fat)
  • Whole Milk (3,25% fat)

 

Někdo pije rád kyselé / kysané mléko, anglicky soured milk nebo-li acidified milk, které vzniklo řízeným procesem přidání kyselé látky (není to totéž jako zkyslé mléko - spoiled milk, které zkyslo omylem a může obsahovat toxiny). 
Bakteriální kvašení davá vzniknout mléku, které se anglicky jmenuje fermented milk (což je také soured milk).

Nakonec se dostáváme k zakysané / kysané smetaně, anglicky sour cream / soured cream (BrE). Jde o smetanu zahuštěnou přidáním jednoho typu bakterie. 




Zdroj: Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář. Thank you for your comment.