pondělí 1. září 2014

Tři vejce do skla


Jestli rádi snídáte vajíčka, tak další řádky jsou psané přímo pro vás.
 
Soft-boiled eggs jsou vejce uvařená naměkko nebo na hniličku, aby byl žloutek polotekutý nebo tekutý.
Pozn.: hovorová angličtina - člověk, který je soft-boiled, je vlídný a laskavý (= softhearted / lenient /li:nient/).
 
Vejce naměkko – doba vaření je asi 3–4 minuty.
Takto uvařená vejce můžete oloupat, dát do misky, osolit, opepřit a zalít rozpuštěným máslem. Nakonec ještě posypete pažitkou nebo petrželkou a vykouzlíte ona známá vejce do skla.
Vejce na hniličku – vaříme asi 5 až 6 minut.
 
Poached eggs jsou vejce vařená bez skořápky (to poach the eggs - vařit vejce bez skořápky), tzv. zastřená / ztracená vejce.
Do hrnce dáte vařit vodu s octem. Když začne vařit, vařečkou ji roztočte dokola, aby uprostřed vzniknul malý vír. Ztlumte teplotu asi na polovinu, aby voda nevařila. Do víru vyklepněte opatrně vejce, které ve vodě párkrát lehce otáčejte, aby mělo pěkný tvar. Vařte asi 3 minuty a poté vyndejte děrovanou naběračkou. Na talíři dochuťte solí a pepřem.

Hard-boiled eggs jsou vejce uvařená natvrdo – mají tuhý bílek (= white) i žloutek (= yolk). Vaříme je asi 7 až 8 minut, aby při delším varu okraj žloutku nezezelenal.
Pozn.: hard-boiled znamená hovorově také věcný, suchý, otrlý, hrubě praktický. Např. he uses a hard-boiled approach to managing the business - k řízení podniku přistupuje hrubě prakticky.
 
Omelette /omlit/ je česky omeleta, scrambled eggs jsou míchaná vajíčka a fried eggs jsou volská oka. Ani jedno tu asi nemusím vysvětlovat :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář. Thank you for your comment.